25 let od prve pobude za samostojno Slovenijo

25 let od prve pobude za samostojno Slovenijo

25 let od prve pobude za samostojno Slovenijo

Na današnji dan pred 25 leti je takratna Socialdemokratska mladina, predhodnica Slovenske demokratske mladine, v javnost poslala pobudo z naslovom »Svoboda za Slovenijo«.

Še ne pol leta stara organizacija, ki je združevala mlade demokrate, je v tistem času pogumno in brezkompromisno izrazila svojo  zahtevo po suvereni, neodvisni in samostojni Republiki Sloveniji.  Člani in članice takratne SDM so zahtevo za razpis referenduma o samostojnosti Slovenije utemeljili z zahtevo, da se o prihodnosti Slovenije lahko odloča le na referendumu.

S pobudo so odločno zavrnili teze nekaterih strank o »jugoslovanski federaciji, asimetrični federaciji, oz. jugoslovanski gospodarski skupnosti, s katerimi bi ohranili jugoslovansko ječo narodov«. Pobudi je še posebej nasprotovala protinarodno in protiljudsko usmerjena Zveza komunistov, kar se je pokazalo pri reševanju nacionalnih vprašanj in katerih posledice so na ozemlju nekdanje skupne države vidne še danes.

Prav ta pobuda je bila prva pobuda kake politične organizacije v Sloveniji, takratni DEMOS ji je sledil nekaj mesecev kasneje.

25 let pobude

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone