Andraž Koželnik: “MSNZ ni samo kratica.”

Andraž Koželnik: “MSNZ ni samo kratica.”

Andraž Koželnik: “MSNZ ni samo kratica.”

Lubi Slovenci bi danes zavzdihnil Primož Trubar, ko bi zagledal kako malo spoštovanja izkazujemo do dogodkov, ki so sprožili iskro, ki nas je privedla do samostojnosti. Želja po samostojnosti je v našem narodu tlela stoletja in dočakali smo jo v juniju 1991. Pot do nje je bila trnova in vsekakor vredna slehernega koraka. Korake do nje so prehodili ne le osamosvojitelji, temveč prav vsi posamezniki kot tudi skupine, ki so skozi narodovo zgodovino budili naš slovenski živelj. Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Valentin Vodnik, Janez Bleiweiss, Rudolf Maister, Ivan Cankar, … če naštejemo le nekatere.

Osamosvojitev torej ni prišla sama od sebe. V tistih prelomnih časih, ko so se osemdeseta prevesila v devetdeseta pa je bila izjemno pomembna Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ), ki je se je v maju 1990 oblikovala kot odgovor na razoroževanje Teritorialne obrambe Slovenije. MSNZ je bila prva izključno slovenska sodobna vojaška organizacija, ki je nastala v ključnih trenutkih osamosvajanja. Brez MSNZ bi osamosvajanje potekalo trše in nedvomno z več trpljenja. Če bi ne bilo MSNZ, bi našo državo težko ubranili pred agresorsko vojsko.images

Samostojna Slovenija nekaterim pač ni bila intimna opcija, zato so tudi poskrbeli za razorožitev takratne TO. Ukaz za razorožitev je izdal vodja slovenske TO general Ivan Hočevar, ki je slepo sledil poveljem iz Beograda. Del slovenskega političnega vrha, tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, je za to vedel, a ni ukrepal. V ukazu je bilo naročeno, da se vse orožje, ki ga je Slovenija sama plačala, prikrito premesti v skladišča Jugoslovanske ljudske armade (JLA). To se je zgodilo nekaj dni, preden je prisegla prva demokratično izvoljena Vlada Republike Slovenije. Večkrat je bilo že postavljeno vprašanje, zakaj z zavedanjem odvzeti novo nastajajoči državi orodje, s katerim bi lahko suvereno branila svoje meje? In zakaj tisti, ki so to počeli ter za to vedeli, o tem naglas v prvih dneh niso govorili?

A tudi razorožitev naših sil ni mogla ustaviti posameznikov s srcem, polnim domoljubja. Pogumni osamosvojitelji so povezali policijske, vojaške ter civilno obrambne vojaške strukture v organizacijo, ki je dala jasno vedeti, da slovenski narod ne bo klonil pred totalitarnimi agresorji.

Imamo srečo, da je bila Slovenija v nepredvidljivih in nemirnih časih intimna opcija nekaterim domoljubnim osebam kot so Janez Janša, Tone Krkovič, Igor Bavčar, … Tudi zaradi njih MSNZ ni ostala samo kratica, ampak je postala gonilo osamosvojitve Slovenije in predhodnica prve moderne slovenske vojske.

Lubi Slovenci,

Danes obeležujemo 28. obletnico dogodka, ko so ključni akterji takratnega obrambno-varnostnega sistema na Pristavi nad Stično sprejeli in formalizirali strateške dokumente, ki so bili temeljna podlaga za zaključno fazo organiziranja simbioze vojaško-policijske organizacije (MSNZ). 

Dejanja osamosvojiteljev, ki so pripeljala do tega, da lahko danes živimo v suvereni, samostojni Republiki Sloveniji, naj bodo pomnjena in nikdar pozabljena.

pristava-1990-projekt-manevrske-strukture-narodne-zascite-01

Andraž Koželnik

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone