Članica IO SDM Maja Strnad z evropskim poslancem o mobilnosti in zaposljivosti mladih

Članica IO SDM Maja Strnad z evropskim poslancem o mobilnosti in zaposljivosti mladih

Članica IO SDM Maja Strnad z evropskim poslancem o mobilnosti in zaposljivosti mladih

V petek, 13. maja je na Škofljici potekal  Pučnikov evropski večer, na katerem so gostje spregovorili o programu Evropske unije o mednarodni mobilnosti Erasmus+, zaposljivosti in konkurenčnosti mladih. Sodelovali so evropski poslanec in stalni poročevalec za program Erasmus+ v evropskem parlamentu dr. Milan Zver, nekdanja sekretarka na ministrstvu za šolstvo Mojca Škrinjar, direktor urada za mladino dr. Peter Debeljak in nekdanja štipendistka programa Erasmus+ in članica izvršilnega odbora SDM Maja Strnad.

V Evropi je kar 4,6 milijona brezposelnih mladih ter kar dva milijona in pol prostih delovnih mest, ki jih delodajalci ne morejo zapolniti zaradi pomanjkanja ustreznih kadrov. Delež brezposlenosti med mladimi se sicer zmanjšuje, a gre le za posledico umetnih posegov na trg dela. Evropski poslanec dr. Milan Zver poudarja, da je ključen problem nezaposljivosti mladih v izobraževalnem sistemu, ki ne producira kadrov, ki jih gospodarstvo potrebuje.

Evropska unija preko programa Erasmus+ ponuja veliko različnih možnosti mednarodne mobilnosti, s katerimi si lahko mladi naberejo veliko mednarodnih kompetenc. A Slovenci se teh mobilnosti ne udeležujemo v tolikšni meri, kolikor bi se lahko  ”Slovenci smo zapečkrarski. Smo podpovprečno mobilen narod, kljub temu da so posledice mobilnosti izjemno pozitivne,” je zadevo komentiral direktor Urada RS za mladino dr. Peter Debeljak.

Se pa je mobilnosti udeležila članica SDM Maja Strnad. ”Ljudje mislijo, da se gre na izmenjavo samo zabavati, pa ni res. Mnogokrat so tuje univerze zahtevnejše od domače univerze. A vseeno dobiš toliko znanja, izkušenj, izpopolniš tuji jezik. Priporočam vsem, da se mobilnosti udeležijo,” je povedala  Strnadova, ki se je udeležila Erasmus + izmenjave v Belgiji.

Erasmus+ 2

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone