Mineva 29 let odkar je SDM kot prva predlagala plebiscit o slovenski samostojnosti

Mineva 29 let odkar je SDM kot prva predlagala plebiscit o slovenski samostojnosti

Mineva 29 let odkar je SDM kot prva predlagala plebiscit o slovenski samostojnosti

Danes mineva natanko 29. let, odkar so člani Slovenske demokratske mladine, kot prvi, predstavili in javno izrazili pobudo za plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Slovenska demokratska mladina je bila z javno pobudo »Svoboda za Slovenijo«, prva ki je javno, na glas in brez uklanjanja represivnemu aparatu takratne nedemokratične oblasti zahtevala, da se slovenskemu narodu omogoči, da svojo voljo in željo po samostojnosti, svobodi, spoštovanju človekovih pravic in demokratičnih norm izrazi preko najvišjega instrumenta demokratičnega odločanja, na plebiscitu.

13. marca 1990 so naši starejši kolegi in vzorniki, člani Slovenske demokratske mladine, takrat še pod imenom Socialdemokratska mladina Slovenije, v javnost poslali prvo pobudo za razpis plebiscita o samostojnosti naše domovine, ter s tem uveljavitev, v takratni jugoslovanski ustavi zapisane, a zatirane pravice slovenskega naroda do samoodločbe.

To je bila za takratni čas izjemno drzna in lahko rečemo kar nevarna poteza iskrenih domoljubov, saj je takratna nedemokratična oblast preganjala vse, ki so si prizadevali za demokratične spremembe v družbi, ki je ob (samo)uničevalski politiki takratnega zveznega in republiškega vodstva, hrepenela po demokratičnih spremembah, ter osvoboditvi izpod jugoslovanske diktature in tiranije, katera je kasneje, ko ji je absolutna oblast že popolnoma ušla iz rok, poskrbela za krvave balkanske vojne.

Naši predhodniki so že takrat, kljub negotovi situaciji izkazali zvestobo Sloveniji, ter dokazali, da mlade slovenske demokrate in domoljube resnično vodijo vrednote demokratičnosti, pravičnosti, solidarnosti, svobodoljubja, spoštovanja človekovih pravic in predvsem domoljubja, ki so kot vodilne in nosilne zapisane tudi v statut Slovenske demokratske mladine, ter jih v sebi nosijo vsi nekdanji in sedanji člani Slovenske demokratske mladine.

Veseli in ponosni smo, da je bila prav naša organizacija tista, ki je prva izpostavila nujnost spoštovanja pravice slovenske narodo, da o svoji prihodnosti odloči na plebiscitu, in s tem pristavila svoj kamen v mozaik nastajanja in nastanka samostojne in neodvisne Republike Slovenije.

Slovenska demokratska mladina je tekom svojega delovanja venomer izkazovala svojo skrb in čut odgovornosti do slovenskega naroda, bila je eden izmed nosilcev demokratičnih sprememb ter skrbela za konstantno vzpon demokratične zavesti in domoljubnih vrednot med slovensko mladino. S takšnim, tako zavzetim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje, saj proces demokratizacije v Sloveniji še zdaleč ni uspešno zaključen.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone