Mladi in tujina

Mladi in tujina

Mladi in tujina

V zadnjih letih so se razdalje zmanjšale, na drugi strani pa so se naše opcije raziskovanja in potovanja drastično povečale. Mladi imajo priložnosti izobraževanja, pridobivanja delovnih izkušenj in spoznavanja različnih kultur ter navezovanja stikov. Možnosti so neskončne, medtem ko pripravljenosti in resnosti posameznikom velikokrat primanjkuje. Morda je le začetno navdušenje, ki pa ga velikokrat premagajo strahovi. Zato se v svoji kolumni sprašujem, kje se ponavadi ustavi v procesu odločanja in dejanske realizacije.

Pravzaprav je ta koncept mogoče aplicirati tudi na druga področja. Sprva gre za fazo odločitve, ki je sprejeta na čustveni ravni. Posameznik si že predstavlja celotno dogajanje in če mu le-te »sanje« povzročijo prijetne občutke, ga proces vodi v nadaljevanje, ko mora izpolniti določene pogoje, da bo prišel do svojega cilja. Na tej točki, ko se mora prepričati in verjeti v svoje lastne sposobnosti, prične razmišljati o svojih šibkostih. Tu se začnejo porajati strahovi in dvomi in se odločitev pogosto spremeni, saj podzavestno iščemo razloge »zakaj ne«. Po mojem mnenju je ta faza zelo pomembna, saj nas na nek način testira ali smo se odločili za velike korake v življenju iz pravih razlogov. V kolikor smo sposobni te dvome preseči in se soočiti s svojimi strahovi, potem se je nedvomno potrebno držati začrtanih ciljev.

Zato mlade spodbujam, da se v svojih miselnih procesih posvetijo sami sebi in na ta način tudi notranje rastejo in izkoriščajo možnosti, ki se jim ponujajo. V Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, vam ponujamo možnost trimesečnega stažiranja pri EPP – Evropski ljudski stranki v Bruslju. To je izvrstna priložnost za izločitev iz množice vseh vam podobnih, saj si lahko na ta način zagotovi reference in prepoznavnost, ki je v sistemu izredno pomembna.

Maja Bašelj

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si.

 

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone