Mladi po študiju

Mladi po študiju

Mladi po študiju

Tokratni blog bo malo drugačen. Ne bom govorila o krivičnem sistemu in ne o sistemu iz vseh treh vej oblasti in da o t.i. četrti veji oblasti in o diskriminatornem medijskem obravnavanju niti ne izgubljam besed. Govorila bom o mladih in njihovih zaposlitvah.

Žal je v večini primerov tako, da vsak študent, ki prvič prestopi prag univerze že takoj posluša o njihovi vrednosti, ko bodo ta študij dokončali. Kmalu pride trenutek, ko ima študent v roki diplomo, s katero ne ve kaj bi. Mudi se mu diplomirati, saj ima v glavi le še besede svojih profesorjev, kako jih bodo odprtih rok čakali potencialni delodajalci. Pustimo ob strani, da je večina fakultet financiranih glede na število »zaključkov« in ne več glede na število vpisa. Prva stvar, ki jo študent zgubi je status študenta, kar pomeni, da ni nič več subvencije pri prehrani, da si mora urediti osnovno in dodatno zavarovanje, v najslabših primerih pa pridobi še stanovanjski problem, saj ni več upravičen do študentskega doma. Ampak… »saj imam diplomo, veseli bodo če se sploh zanimam, da bi se zaposlil pri tem in tem delodajalcu«. Kmalu pride trenutek resnice: »Žal trenutno nimamo prostega delovnega mesta za vas, vendar bomo vašo prošnjo preučili.«

Bivši študent je tako na razpotju. Ali gre (nazaj) domov bivat na breme svojih staršev in tako poslušat, da so Slovenci doma do svojega 30. leta, ali naj raje vzame neplačano pripravništvo? V obeh primerih je lose-lose scenarij.

Pobudo SDM o plačanih pripravništvih je vlada gladko zavrnila oz. mu ne daje nobenega posebnega poudarka. Pa vendar na vsakem koraku poslušamo: Na mladih svet stoji!  S takim delom, kot ga vidimo, s tako zavzetostjo te vlade glede prihodnosti mladih ne bomo daleč prišli.

Iz svojega primera vem, da je zelo težko hkrati študirati in biti zaposlen. Vendar, če se zavedamo, da vlada ne bo poskrbela za nas, ko bomo študij dokončali in da smo pravzaprav samo številka, na podlagi katere se izračuna znesek financiranja fakultete, bomo za svojo prihodnost poskrbeli sami. Vsega smo sposobni, če je le volja. Veliko je odrekanja. Vsem študentom polagam roko na srce, in pravim, pridobivajte si delovne izkušnje že med časom študija. Včasih boste za to plačani manj, kot si zaslužite, a je vredno. Vredno tega, da po končanem študiju veste, kam se obrniti, da se zavedate da je konkurenca huda in da včasih komu tudi ne odgovarjate. Da boste, če ne drugega, brez problema opravili poskusno delo. A ko doštudirate se ne odreči nadaljnjemu izobraževanju. V času interventnih zakonov je še kako pomembno, da imate dodatno znanje, saj boste zaradi svoje mladosti v prvi liniji, ko bo govora o odpuščanjih. Poslužujte se vseživljenjskega izobraževanja, saj se okolje in način dela spreminjata, potrebno je vedno več novih spretnostih, ki pa jih na fakulteti ne pridobite.

Ko boste dokazali, da ste, ne glede na svojo mladost, dober kadrovski potencial, se bo morda našla kakšna inšpekcija, ki bo rekla, da je izkustveno nemogoče, da ste ves čas študija pridobivali tudi delovne izkušnje.

Zatorej, pljuni v roke, sam si svoje usode gospodar!

Maja Strnad

 

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si.

 

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone