Mladi v politiki

Mladi v politiki

Mladi v politiki

Kljub temu, da se s politiko srečujemo vsepovsod, v šoli kako deluje sam šolski sistem, v službi koliko davka je treba plačati pri izplačilu in podobno, velikokrat slišim od ljudi, še posebej pa od mladih, kar je še bolj zaskrbljujoče, da jih politika ne zanima. Za to lahko najdemo več razlogov, jaz pa se bom osredotočil na tiste, ki so po mojem mnenju najbolj izstopajoči v družbi, oziroma na tiste, ki imajo največji vpliv na mlade.

Prvi vpliv je morda že standardni način razmišljanja Slovenca, ki mu je vseeno za vse kar se dogaja okrog njega, kar pa lahko povežemo z razmišljanjem, ki so ga vsiljevali v Jugoslaviji, češ da delavec naj dela, tisti na vrhu pa bodo mislili namesto njega, kar pa se je verjetno preneslo tudi na mlajšo generacijo. Ampak s tem se ne bom preveč ukvarjal, da mi morda ne bo kdo očital, da se ukvarjam s stvarmi, ki jih nisem doživel.

Potem imamo problem v samem šolstvu in učiteljih oziroma profesorjih. Sam sem namreč bil priča, da so mi skušali v glavo vtepsti, da je politika samo za bedake in za lopove ter da se s tem ne splača ubadati. Seveda se ta razlaga lahko hitro nekoga oprime, če to posluša 8 ali več let in opazuje vse zgolj iz vidika tretje osebe, osebe, ki ni nikoli izkusila politike na lastni koži. Sam imam srečo, da imam od doma nekoliko drugačno taktirko in da sem, kljub vsemu kar se dogaja trenutno in kar sem poslušal v šoli od profesorjev, politiko jemal kot umetnost, s katero bi se morali ukvarjati ljudje, ki so v državi najsposobnejši.

Nato pa naletimo mladi, ki smo se uspešno ubranili teh očitkov in smo se spustili v politiko na problem, ki po mojem mnenju dejansko ustavlja celotno Slovenijo. To so starejši ljudje, ki so v politiki že dosegli svoje, vendar se še vedno držijo svojih stolčkov zgolj zaradi ugleda ali morda celo zaradi denarja. Marsikateremu mlademu se potem politika zameri in jo popolnoma zapusti, ker njegov glas preprosto ni slišan, njegovo mnenje je v glavah teh ljudi nepomembno. Ne pravim, da bi se ti ljudje morali popolnoma umakniti, vendar naj dajo prostor mladim, da ti vodijo stvar naprej, ljudje, ki pa so svoje dali skozi, pa naj zgolj s svojimi izkušnjami dajejo napotke, da ne bomo ponavljali njihovih napak.

Zato v tej kolumni pozivam vse mlade, da dajo na stran to kar so slišali o politiki. Vem, da politika ne bo nikoli zanimala vseh ljudi, vendar bodite aktivni državljani in na glas povejte to, kar imate v mislih. Čas je že namreč, da mladi zgrabimo bika za roge in začnemo sami krojiti svojo usodo. Da sami sebi ustvarimo boljšo prihodnost. Boljšo Slovenijo!

Luka Haložan

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone