Na Ptuju potekal dogodek Aktiven državljan 2.0

Na Ptuju potekal dogodek Aktiven državljan 2.0

Na Ptuju potekal dogodek Aktiven državljan 2.0

V soboto, 10. 10. 2015 je na Ptuju v organizaciji lokalnega odbora SDM Ptuj potekal dogodek aktiven državljan 2.0. V sklopu dogodka so mladi udeleženci razpravljali o položaju mladih na lokalni in državni ravni, prav tako pa so govorili o ekonomski svobodi. Na dogodku so sodelovali:
– Darja Vudler, županja občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah,
– Andrej Čuš, poslanec DZ RS,
– Žiga Korsika, član IO SDM.

Darja Vudler je že znanka dogodkov SDM, saj je v sklopu dogodka DEMYC na Ptuju gostila zaključno večerjo dogodka. Tokrat je sama predstavila pomen sodelovanja mladih v lokalni skupnosti, tako preko občinskih svetov, kakor tudi preko mladinskih društev in pobud. Predstavila je tudi aktualno dogajanje v zvezi s krčenjem sredstev lokalnim skupnostim, kar vodi v siromašenje podeželja in manjšanje investicij. Ravno občine so tiste, ki še danes edine zagotavljajo razvoj in gospodarsko rast, zato je pristop proti občinam zagotovo nepremišljena poteza.

Andrej Čuš je predstavil aktualno dogajanje v zvezi z zakonodajo s področja mladih, kjer je predstavil napore poslanske skupine SDS za ureditev področja pripravništev, stanovanjske problematike in študentskih bonov. V luči razprave županje je tudi sam opozoril, da je bila v procesu pogajanj o povprečnini večkrat izpostavljena bojazen županov, da bodo morale občine ob trenutni povprečnini in nezmanjšanem obsegu njihovih obvez do države varčevati tam, kjer je najlažje, tj. na tekočih transferjih, socialnem varstvu in na programih za mlade in starejše. Mladinske organizacije in druge civilnodružbene organizacije na lokalni ravni, kjer so najbolj aktivni prav mladi pa se že sedaj soočajo s težavami finančne in kadrovske podhranjenosti, na kar so mladi opozorili na zadnjem letnem posvetu mladinskega sektorja novembra lani.

Žiga Korsika je zbranim predstavil temelje ekonomske svobode. Sprva je zbranim definiral razliko med pozitivno in negativno koncepcijo svobode, nato pa razložil kako lahko različni definiciji vplivata na razmišljanje v ekonomiji. Podrobneje se je osredotočil na negativno koncepcijo svobode. V drugem delu predavanja je razložil kako se ekonomsko svobodo meri. V okviru tega je predstavil in obrazložil 5 sestavnih delov (obseg državne potrošnje in z njo povezani davki, pravna struktura varstva lastninskih pravic, dostop do finančnih sredstev, svoboda mednarodnega trgovanja, predpisi (regulativa) posojil, dela in podjetništva) indeksa ekonomske svobode. Na koncu je odgovarjal na vprašanja iz občinstva.

Dogodka so se udeležili člani občinskih odborov SDM Ptuj, Markovci, Gorišnica, Vitomarci in Videm. Dogodek so člani zaključili z družabnim srečanjem.

SDM Ptuj 1 SDM Ptuj 2

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone