Nova etika ali le Cerarjeva osebna morala?

Nova etika ali le Cerarjeva osebna morala?

Nova etika ali le Cerarjeva osebna morala?

Dodatki za stalno pripravljenost, nepravilno izplačane sejnine, funkcionarji zaloteni pri kraji, odstopi, ponujeni odstopi in sprenevedanje. In še bi lahko naštevali … Znova in znova. Jasno je torej, da je vlada Mira Cerarja padla v obdobje preizkušenj, v obdobje afer, ki jim ni videti konca.

Pri vsem tem zgodbo začini še tista “nova etika”, ki prav v turbolentnem obdobju dobiva svojo pravo podobo, ki je za prepad oddaljena od tiste, ki jo je Cerar prodajal pred parlamentarnimi volitvami. To je bilo sicer moč pričakovati, a razočaranje za to ni nič manjše kot tudi posledice ne.

Kam pelje vladna ladja še ni povsem znano, a ko pade temeljna vrednota – etika, na kateri je Cerar gradil svojo celotno kampanjo in javno politično podobo, se lahko upravičeno vprašamo: “Kako dolgo še?” Seveda to ni edino vprašanje, morda tudi ne ključno. Državljanke in državljane, Slovenke in Slovence zanima marsikaj. Mislim, da si za začetek zaslužimo vsaj iskreno pojasnilo, zakaj nekateri ministri in državni sekretarji, kljub napakam ostajajo, medtem ko morajo drugi svoj stolček zapustiti. Kakšno etiko nam hočejo vsiliti? Se iz nas norčujejo? Predsednik vlade, minister, javni uslužbenec, delavec, podjetnik, upokojenec ali študent. Naj bodo kriteriji enaki za vse. Škodilo prav tako ne bi razlikovanje med napako, ki se zgodi enkrat, morda dvakrat in kontinuiranim več letnim zavednim in namernim kršenjem zakonodaje.

Naj bo etika res etika (nova, stara ali kakršnakoli že, samo da je pristna) in ne osebna morala Mira Cerarja, ki je takšna kakršna je in je ne moremo spremeniti. Lahko pa poudarjamo, dokler ne bo postalo samoumevno, da kdor naredi napako – naj jo prizna, jo obžaluje in jo popravi ter kar je ključno – naj se umakne, ne pa nadaljuje s “ponižnim” delom za narodov blagor, ki ga je v svojih delih opisal že Cankar.

Jure Ferjan

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone