Obiskali smo Koroško regijo

Obiskali smo Koroško regijo

Obiskali smo Koroško regijo

Vodstvo Slovenske demokratske mladine je v ponedeljek, 19.6.2017, s predsednikom SDM Žanom Mahničem na čelu, obiskalo Koroško regijo. Naša vodička je bila Erika Cvetko, podpredsednica SDM in predsednica SDM Dravograd.

 

Prvo smo se ustavili pri Turistični kmetiji Klančnik, kjer nas je pod 28. letno lipo sprejel lastnik in glava družine Marko Kogelnik. V prijetnem vzdušju kmetije in ob spremstvu dobrot iz hrane, ki jo pridelajo samo na lastni zemlji, nam je predstavil bogato zgodovino in široko proizvodnjo kmetije, kakor tudi delavnik in zadolžitve vsakega člana družine. Pogovor je tekel tudi o težavah s katerimi se soočajo kmetje, predvsem kar zadeva administrative ovire, obdavčitev in razdelitev subvencij, kar smo si še posebej zapomnili, saj je zdravo in produktivno kmetijstvo ključno za naše zdravje in uspešnost naše domovine.

 

Naš naslednjih postanek je bil v Ravnah na Koroškem, kjer smo prvo obiskali Muzej Železarne Ravne ali Mati Fabrike, kot je zaradi svojega ekonomskega in družbenega pomena veljala in še vedno velja za prebivalce mesta in okolice. V muzeju so nam predstavili več stoletij dolgo tradicijo inovativnosti in izdelave prvorazrednih jekel, saj je železarna delovala kot laboratorij kjer so vedno stremeli k temu, da bi svojo obrt pripeljali en korak višje kot drugod. Poleg slik o življenju železarske skupnosti in njihovih izdelkov so nam tudi predstavili različne peči, ki so jih uporabljali skozi zgodovino in tehnološki napredek, ki ga je prinesla vsaka izmed njih. Tudi v železarni pa smo se seznanili s težavi s katerimi se soočajo in spregovorili o morebitnih rešitvah za industrijo in regijo.

 

Po železarni smo se ustavili v bližnjem in z njo tesno povezanem gasilskem domu, kjer so poklicni gasilci Raven na Koroškem ravno par dni prej praznovali sedemdeseto obletnico svojega delovanja. Po ogledu gasilske opreme in voznega parka, so se najbolj drzni izmed nas dvignili s tridesetmetrsko lestvijo in si privoščili panoramski ogled mesta.

 

Naš zadnji postanek dneva in v Ravnah je bila gostilna Lečnik, kjer smo opravili tudi uradne obveznosti, ki izhajajo iz obiska regije. Ob prisotnosti koroških članov SDM smo ustanovili Koroško regijsko koordinacijo, lokalni člani pa so za predsednika RK izvolili Andraža Koželnika. Izvoljenemu smo vsi prisotni iskreno čestitali, novi korak k večji aktivnosti SDM na Koroškem pa toplo pozdravili.

 

Uradnemu delu je sledila večerja, kjer so nam za predjed postregli s svojim slavnim biftekom, za glavno jed pa smo se odpravili v kuhinjo, kjer smo si sami spekli in pripravi burgerje iz prvovrstne lokalne govedine. Zaključek večera in obiska pa smo si posladkali z izvrstnimi kvočevi nudlni z ocvirki, ki so nam v spominu še dodatno utrdili prijetne izkušnje na Koroškem, kakor tudi zavedanje o lepotah vseh koncev in krajev Slovenije in dela, ki nas čaka, če jih želimo ohraniti za bodoče rodove.

 

P_20170619_171442_1 P_20170619_170210 P_20170619_181205 P_20170619_173931 P_20170619_175551 P_20170619_181633 P_20170619_181614 P_20170619_191704_1

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone