Odziv na neprimeren kandidacijski obrazec Društva študentov medicine Slovenije

Odziv na neprimeren kandidacijski obrazec Društva študentov medicine Slovenije

Odziv na neprimeren kandidacijski obrazec Društva študentov medicine Slovenije

Na našo organizacijo so se obrnili nekateri študenti medicine v zvezi z razpisom volitev za izvršni in nadzorni odbor Društva študentov medicine Slovenije, ki je bil 21. oktobra 2015 na spletni strani Društva študentov medicine Slovenije in je dostopen na http://www.dsms.net/wp-content/uploads/2015/10/kandidaturni-list.docx.

Študenti so ogorčeni nad izgledom obrazca za prijavo kandidature, saj je na mestu, kjer naj bi kandidati prilepili svojo fotografijo, vstavili fotografijo diktatorja in enega izmed desetih največjih množičnih morilcev dvajsetega stoletja, Josipa Broza – Tita. Z omenjeno potezo so nekatere študente medicine osebno prizadeli, saj so uporabili fotografijo človeka, ki simbolizira gorje, ki ga je na naših tleh desetletja povzročal totalitarni režim, kar je potrdilo tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije.

Verjamemo, da je društvo nepolitično in da deluje z namenom povezovanja študentov tako na strokovnem, kot tudi na družabnem področju. Prav tako smo prepričani, da so v njem dobrodošli vsi bodoči mladi zdravniki, ne glede na politične in druge nazore. Vendar pa bi omenjena fotografija študente lahko napotila na drugačen sklep – da so v društvu dobrodošli le posamezniki enega političnega prepričanja, kar je diskriminatorno in v nasprotju z Zakonom o društvih. Sprašujemo se, po kakšnem ključu ste za obrazec za prijavo kandidature izbrali fotografijo osebe, ki nima nobene povezave z vašo stroko? Zakaj se, na primer, niso odločili, da bi bila na prijavnem obrazcu fotografija Hipokrata, katerega prisego poznajo vsi bodoči zdravniki, ali pa kakšnega drugega posameznika, ki je prejel, na primer, Nobelovo nagrado za medicino? Prav tako smo prepričani, da imamo v Sloveniji številne zaslužne strokovnjake s področja medicine – zakaj niso v obrazec vstavili njihove fotografije?

V Slovenski demokratski mladini menimo, da je tovrstno poveličevanje zločincev popolnoma nepotrebno, saj marsikoga tovrstno početje tudi prizadene.

Upamo, da bomo s strani Društva prejeli odgovore na postavljena vprašanja, saj bi z njimi radi seznanili tudi tiste študente, ki so se obrnili na nas in slovensko javnost.

Naš odziv v celoti je dostopen tukaj.

kandidaturni-list

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone