Odziv SDM na predlog sprememb ZZZDR

Odziv SDM na predlog sprememb ZZZDR

Odziv SDM na predlog sprememb ZZZDR

Odziv Slovenske demokratske mladine (SDM) na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, predlaganega s strani ZL

druzinski_zakonik_web

V Slovenski demokratski mladini verjamemo, da se je treba vprašanju skupnosti istospolnih partnerjev posvetiti, vendar to ne more biti prioritetna tema na področju družinske politike v Republiki Sloveniji, ker bi morali prioritetno sprejemati ukrepe za družinsko politiko poročenih parov in tistih parov, ki živijo skupaj z namenom, da si ustvarijo družino. V Sloveniji je bilo namreč v letu 2013 sklenjenih 6.254 zakonskih zvez in samo 22 registriranih istospolnih partnerskih skupnosti.

Za istospolne partnerje je bil po tehtnem diskurzu prvi korak v smeri priznanja in urejanja njihovih pravic narejen leta 2005 z Zakonom o registraciji istospolne partnerske skupnosti, sprejet za časa vlade, ki jo je vodila Slovenska demokratska stranka (SDS). To je bil prvi korak v Republiki Sloveniji v smeri zakonskega urejanja položaja in pravic istospolnih partnerjev. V SDM menimo, da je treba na tem področju postoriti še marsikaj. Od pridobitve priimka partnerja, do vprašanja dedovanja etc., nikakor pa se te spremembe ne smejo uporabljati za razvrednotenje zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti.

Zato se nikakor ne moremo strinjati s populizmom Združene levice in aktualne koalicije v zvezi s sedanjim predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Po študiji zakonskega predloga smo v SDM mnenja, da gre za ponovni poskus ZL za pridobivanje volilnih glasov, saj predlog zakona ne ureja bistvenih sestavin problematike istospolnih partnerjev, ampak v bistvu spreminja načelo imitator naturam, da je zakonska zveza zveza moža in žene. Njihov predlog vsebuje samo ideološko objektivizacijo poročnih parov na »osebo1« in »osebo2« v stilu marksistične dehumanizacije družbe, v prehodnih in končnih določbah pa ureja prevzem priimka partnerja in istospolno poroko. Ob tem, da bo treba pri njihovi definiciji spremeniti še skoraj vse predpise obstoječega zakona in okoli 30 drugih aktov, se ne ustavljajo, saj to po sprejemu tega zakona ne bo več njihov problem, ampak problem koalicije, ki bo dolžna besedila drugih zakonov, ki urejajo to področje, revidirati.

V SDM smo odločno proti spremembi definicije zakonske skupnosti in tudi posvojitvam otrok s strani istospolnih partnerjev, saj menimo, da je družina kot osnovna celica družbe zveza med moškim in žensko in družino, ki jo ta dva ustvarita po biološki poti. Takšna zveza mora imeti v družbi poseben status. Menimo tudi, da je skrajšani postopek skrajno neprimeren za tako pomembno temo, sploh pa za predlog ZL, ki v bistvu spreminja osnovno definicijo zakonske zveze.

Trenutni predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pomeni socialno redefinicijo zakonske zveze in s tem posega tudi v priznan položaj zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti moškega in ženske. Poleg tega pa zvezi moškega in ženske odvzema zakonsko priznan pomen zasnovanja družine (črtanje 2. odstavka 3. člena obstoječega zakona), ki ga lahko zakonca svobodno izvršujeta, po spremembi zakona pa država niti eni obliki življenske skupnosti ne bo z zakonom priznavala pomena zasnovanja družine.

V SDM smo mnenja, da take ad hoc rešitve niso pravilne in ne uvajajo ničesar razen popolne zmede na zakonsko področje urejanja pravic istospolnih partnerjev. Menimo, da je treba slediti dobri praksi Zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti in jo po javnem diskurzu in široki debati tudi izboljšati z jasnimi zakonskimi predlogi, ki urejajo vsa vprašanja, od poroke, dedovanja po partnerju, do skupnega premoženja, kar pa se lahko uredi s posebnim zakonom in brez ideološkega pridiha in nujnega konflikta, ki ga v slovensko javnost lansira ZL.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone