Pogled onkraj meje

Pogled onkraj meje

Pogled onkraj meje

Zvezna republika Nemčija ureja vprašanje istospolnih zvez z Zakonom o registrirani življenjski partnerski skupnosti1, ki ga dopolnjuje Zakon o sukcesivnih posvojitvah2 in usklajena davčna zakonodaja.

Nemška zakonodaja v veliki meri izenačuje registrirano življenjsko partnersko skupnost s poroko. Med drugim omogoča ustvarjanje skupnega premoženja in dedovanje, uveljavljanje pravice do prejemanja pokojnine po pokojniku, prevzem priimka ter zagotavlja vse pravice iz socialnega, skrbniškega in delovnega prava kot jih imajo zakonci.

Skupnosti se od zakonskih zvez ne razlikujejo, denimo, niti pri obdavčitvi dohodkov. Poglavitna razlika pa je, da istospolnim partnerskim skupnostim neposredno ni dovoljeno posvojiti otroka, v kolikor ni eden od partnerjev njegov biološki starš.

Lahko pa nebiološkega otroka posvoji tudi zgolj eden od partnerjev, če k temu privoli njegov življenjski partner. Enako kot pri heteroseksualnih parih pa se lahko drug življenjski partner kasneje prav tako odloči, da bo prevzel skrbništvo nad istim otrokom. Na ta način postaneta istospolna partnerja zakonita starša posvojenega otroka. Take primere ureja Zakon o sukcesivnih posvojitvah.

Aktualna vladna sestava strank CDU/CSU in SPD je v svojem koalicijskem sporazumu zapisala, da bo v vseh družbenih področjih odpravila obstoječe diskriminacije registriranih življenjskih istospolnih partnerskih skupnosti in diskriminacijo ljudi na podlagi njihove seksualne usmerjenosti.

Življenjska skupnost istospolnega para ni ustavna pravica, temveč je določena z zgoraj omenjenimi zakoni, kajti nemška ustava v 6. členu, 1. odstavku ščiti le zakonsko zvezo in družino.

Domen Magnus Čampa Marinč

1 http://www.gesetze-im-internet.de/lpartg/BJNR026610001.html

http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/lpartg/gesamt.pdf

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone