Predsednik YEPP izrazil zaskrbljenost nad stanjem slovenskega pravosodja

Predsednik YEPP izrazil zaskrbljenost nad stanjem slovenskega pravosodja

Predsednik YEPP izrazil zaskrbljenost nad stanjem slovenskega pravosodja

Podmladek Evropske ljudske stranke (YEPP) je na svoji opazovalni misiji v Sloveniji z zaskrbljenostjo ugotovil, da je stanje v slovenskem pravosodju alarmantno, kar potrjujejo številne sodbe, ki so padle na evropskem sodišču.

S tem je bilo dokazano, da so v Sloveniji večkrat kršene temeljne človekove pravice in svoboščine. Danes mineva 89. dan odkar imamo v osrčju Evrope političnega zapornika. Montiran proces Patria je eksplodiral leta 2008, tik pred parlamentarnimi volitvami, eksplozija pa traja vse do danes. Omenjen proces je posledično vplival na državnozborske volitve leta 2008, 2011, 2014, lokalne volitve 2010 in evropske volitve 2009 ter 2014. V politiki ni naključij in zadeva Patria je zaradi bližajočih lokalnih volitev ponovno pomembna tema.

Vodja opazovalne misije predsednik YEPP Konstantinos Kyranakis se je srečal z nekaterimi predstavniki pravniške stroke v Sloveniji, ki so iz pravnega vidika osvetlili primer Patria. V državnem zboru se se je sestal s predsednikom SDS in političnim zapornikom Janezom Janšo in obiskal namestnika Varuha človekovih pravic.

Na novinarski konferenci v ljubljanskem hotelu City so bila predstavljena opažanja udeležencev misije.

Konstantinos Kyranakis, predsednik podmladka EPP je povedal, da je proces Patria namenjen odvračanju od drugih pomembnih problemov v Sloveniji, kot so brezposelnost mladih in druge težave mladih. Izpostavil je dejstvo, da podmladek EPP skrbno spremlja situacijo predsednika SDS Janeza Janše in izrekel zaskrbljenost do velike mere nezaupanja Slovenk in Slovencev v pravosodni sistem. Kyranakis je prisotne pozval, naj ne pozabijo na vrednote moderne Evropske unije, naj se ne prenehajo boriti za svoje demokratične pravice.

Andrej Čuš, predsednik SDM in poslanec DZ RS je poudaril, da je stanje v slovenskem pravosodju zaskrbljujoče. Slovenija namreč za pravosodni sistem nameni 86,9 evra na prebivalca, medtem ko je povprečje v EU 41,7 evra. Slovenija ima 71,2 profesionalnega sodnika na 100.000 prebivalcev, pri čemer se štejejo tako polno zaposleni sodniki kot začasno zaposleni. Povprečje v EU je 45,6. V dveh dneh smo v SDM v sklopu opazovalne misije YEPP opravili precej aktivnosti, od obiska namestnika varuha človekovih pravic, srečanja z Odborom 2014 do zborovanja pred vrhovnim sodiščem, kot tudi mnoge druge aktivnosti.

Podpredsednik SDM in poslanec DZ RS Žan Mahnič je poudaril, da je trenutno izjemno pomembno, da domačo in tujo javnost obvestimo in seznanimo o aktualnem dogajanju v Sloveniji ter sistemskemu kršenju človekovih pravic. Gre namreč za dejstva, ki jih potrjujejo številne padle sodbe na evropskem sodišču. Dovolj je zavlačevanja v odločanju v zadevi Patria, zahtevamo namreč, da se o tem nemudoma odloči. Zadeva je ponovno postala zanimiva, saj so pred nami lokalne volitve in glavna tema bo očitno ponovno Janez Janša.

Kostas misija 1 Kostas 1Kostas misija 2 Kostas misija 3 Kostas misija 4 Kostas misija 5

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone