Resolucija o zadevi Patria

Resolucija o zadevi Patria

Resolucija o zadevi Patria

Resolucija o zadevi Patria, predstavljena na 16. kongresu Slovenske demokratske mladine

Janez Janša, predsednik Vlade med leti 2004 – 2008 in 2012 – 2013, Minister za obrambo 1990 – 1994 (v času Slovenske osamosvojitve) in 2000, Predsednik Slovenske demokratske stranke, SDS, bivši disident in eden glavnih osamosvojiteljev neodvisne Slovenije je bil zaprt na podlagi politično montiranega procesa.

Spoznava:

–          Janez Janša je bil brez predloženih dokazov obtožen, da je prejel obljubo nagrade neznanega zneska, na neznan dan, na neznanem kraju ob neznanem času, na neznan komunikacijski način, s pomočjo drugih udeležencev za dobrobit tretje neznane osebe.

–          Takšna arbitražna obtožba je Janezu Janši preprečila možnost vsakršnega branjenja in predstavlja kršenje temeljnih svoboščin, človekovih pravic in pravico do pravičnega sojenja, katere so zapisane v Ustavi Republike Slovenije.

–          Zadeva Patria doživlja svoje vrhunce pred vsakimi splošnimi volitvami. Proces se je začel tri tedne pred državnozborskimi volitvami v letu 2008, sojenje se je začelo dva meseca pred državnozborskimi volitvami v letu 2011, v času volilne kampanje v letu 2014 pa je prejel poziv na prestajanje zaporne kazni.

–          Dejstvo, da je trenutni predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije javno izrazil svoje politično mnenje, ki spoznava Janeza Janšo kot krivega, preden je bil primer obravnavan na sodišču.

Priznava:

–          Da, uradna poročila Evropske komisije in Evropskega sodišča za človekove pravice podrobno opisujejo, da je slovenski sodni sistem pristranski, in kot tak ni sposoben zaščititi človekovih pravic prebivalcev Slovenije.

–          Da je večina sodnega sistema  ostala nedotaknjena od časa komunistične ureditve pred letom 1991.

–          Da mora Slovenija kot članica Evropske Unije spoštovati evropski pravni red in v celoti izvajati vsa načela vladavine prava.

–          Da bi slovensko Vrhovno sodišče lahko Janeza Janšo izpustilo iz zapora do sprejetja dokončne odločitve, vendar tega ni storilo. Po šestih mesecih zapora, je Ustavno sodišče spoznalo potencialne resne kršitve človekovih pravic med procesom, ter izpustilo Janeza Janšo iz zapora, dokler ne bo sprejeta končna odločitev.

SDM poziva:

–          Da se Janeza Janšo smatra za političnega zapornika.

–          Da slovenske oblasti v procesu Patria delujejo transparentno in politično neodvisno.

–          Da se v Sloveniji čim prej sprejme zakon o lustraciji.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone