Romana Tomc: ZA Evropo v Grčiji!

Romana Tomc: ZA Evropo v Grčiji!

Romana Tomc: ZA Evropo v Grčiji!

Trenutno dogajanje v Evropskem parlamentu je v veliki meri osredotočeno na dogodke v Grčiji. Iz dneva v dan se odvijajo pogajanja in debate in prav je, da v njih sodelujejo tudi naši poslanci. Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) je zadnja dogajanja v zvezi z Grčijo komentirala takole: ” Velike obljube, ki jih je Tsipras dal svojim volilcem se razblinjajo kot milni mehurčki.  Pod njegovim vodstvom je Grčija nazadovala. Ljudje stojijo v vrstah pred bankomati, gospodarstvo ne kaže nobenih znakov okrevanja. Podcenjevanje in vehementno obnašanje v pogajanjih je doseglo vrh z napovedjo referenduma. Škoda, ker je bil po besedah J.C. Junckerja dogovor zelo blizu. Predsednik grške vlade, Tsipras, se igra s potrpežljivostjo ljudi, ki so upniki njegove države. Močno dvomim, da so mu Grki podelili mandat za kockanje z njihovo državo. Ena stvar je jasna, Tsipras ni držal še niti ene obljube. Resnično upam, da se bodo Grki v nedeljo odločili ZA Evropo. Menim, da je sedaj pravi in še ravno zadnji trenutek za to dejanje.”

Iz dneva v dan spremljamo nove napovedi, a do nedeljskega referenduma ne bo gotovo nič. Še potem se lahko zgodi, da se bo zgodba odvila drugače, kot Evropska unija pričakuje. V ELS so poslanci enotnega mnenja, da Evrope ni brez Grčije in prav tako ne Grčije brez Evrope. Spodbujajo grške volivce, naj se v nedeljo odločijo ZA Evropo, ki jim bo s pomočjo strukturnih reform pomagala prebroditi krizo in naj ne nasedajo praznim obljubam grške vlade, kateri je v 5 mesecih po izvolitvi uspelo izprazniti police v trgovinah, zapreti banke, omejiti dvigovanje gotovine na bankomatih in tako dalje.

Večkrat omenjen stavek na zasedanjih parlamenta je bil: “Mi nismo proti Grkom. Mi smo proti grški vladi.” Menim, da ta stavek lepo povzame bistvo dogajanj, saj je grška vlada na nek način ovira, s katero mora Evropska unija skleniti dogovor, da bo lahko pomagala grškemu ljudstvu. Upajmo, da bo v nedeljo zmagal razum, da bomo Grki glasovali ZA Evropo in da bo predsednik vlade Tsipras držal svojo besedo in v tem primeru tudi odstopil.

Andreja Pintar, podpredsednica SDM, stažistka evropske poslanke Romane Tomc

Romana Tomc, Andreja Pintar

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone