Kontakt: tajnistvo@sdm.si

SDM zakorakala v nov mandat - Slovenska demokratska mladina

20
Mar

V soboto, 16. marca 2019, je v Rimskih Toplicah potekal 19. kongres Slovenske demokratske mladine, ki smo mu nadeli naslednje delovno ime: »Evropa identitete, svobode in varnosti«. V luči prihajajočih volitev v Evropski parlament so sprejeli resolucijo z istim imenom, v njej pa naslovili najpomembnejše izzive, s katerimi se bodo morali soočiti naslednji voditelji Evropske unije, ter podali jasne zahteve, kakšno Evropsko unijo si želijo v prihodnje. Vsebina resolucije bo kmalu na voljo pod zavihkom resolucije, na podstrani o programu SDM.

19. Kongres SDM, je bil tudi volilni. Na njem so mladi domoljubi in demokrati izvolili nove člane vodstvenih organov Slovenske demokratske mladine. Člani izvršilnega odbora so Simona Purkat, Marcel Palčnik, Janja Celcer, Gregor Slabe, Andrej Hoivik, Zarja Bregant, Nejc Brence, Damjan Muzel, Rok Radovan, Doroteja Hervatin, Matic Slokan, Julija Urbančič, Jaka Jankovec in Janez Peršak ter nadzorne komisije Rok Guček, Matjaž Grabrijan, Klemen Traven, Anže Perčič in Matic Mlakar.

Več kot 130 mladim demokratkam in demokratom so se pridružili predsednik SDS Janez Janša, evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin ter poslanci Državnega zbora RS mag. Branko Grims, Tomaž Lisec, Franc Breznik, Bojan Podkrajšek, Marijan Pojbič, Boris Doblekar in Alenka Jeraj, tudi častna predsednica SDM. Zbrane so pozdravili predsednik SDM Laško Damjan Vetrih Lapornik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna, v. d. direktorja Urada za mladino Tin Kampl ter predsednika podmladkov pomladnih strank, iz Mlade Slovenije Matjaž Kosi in iz Nove generacije SLS Danijel Valentine.

Kongresa so se udeležili tudi predstavniki podmladkov sestrskih strank iz sosednjih držav, in sicer mednarodni sekretar podmladka madžarske vladajoče stranke Fidesz Marton Veisz, predstavnik podmladka avstrijske vladajoče ljudske stranke, kanclerja Sebastiana Kurza, Armin Egger, predstavnik podmladka hrvaške HDZ, mednaodni sekretar, Tomislav Leko in predstavnik italijanske stranke Liga, notranjega ministra Mattea Salvinija, Ivo Gherbassi.

Dosedanji predsednik SDM Žan Mahnič je v svojem nagovoru med drugim spomnil, da je SDM v preteklosti v parlamentarno proceduro že dvakrat vložila predlog zakona, po katerem bi mladi in mlade družine lažje prišli do neprofitnih stanovanj in jih po nekaj letih plačevanja najemnine tudi odkupili. »Koalicija levih strank v preteklem mandatu, ki je danes praktično ista, je ta predlog dvakrat zavrnila, danes pa so povsem isti predlog zapisali v sporazum z Levico,« je bil kritičen. Ozrl se je tudi na dvoje volitev, ki smo jih imeli preteklem letu, to so državnozborske in lokalne. Analiza je pokazala, da je največ mladih od 18-30 let, ki so prišli na volišča, svoj glas oddalo kandidatom, članom in simpatizerjem Slovenske demokratske mladine. Na lokalnih volitvah pa je bilo od 308 kandidatov, članov in simpatizerjev SDM, izvoljenih kar 56. Prav vsi bodo pomemben glas mladih na lokalnem nivoju v naslednjih štirih letih.

Žan Mahnič

Osrednji govornik predsednik SDS Janez Janša je mladim spregovoril o prihajajočih evropskih volitvah in izzivih, s katerimi se bo morala Evropska unija spopasti v prihodnje. Mladim se je zahvalil za preteklo delo, še posebej za dobro opravljeni kampanji za državnozborske in lokalne volitve, na katerih je naša matična stranka SDS, zanesljivo zmagala. Spregovoril je o pravi demokraciji in totalitarizmih, o svobodi govora in cenzuri, s katero se bodo mladi morali spopasti v prihodnosti.

JJ

V osrednjem delu kongresa po predstavitvah kandidatov za funkcije v voljenih organih SDM in volitvah, sta potekali še zanimivi okrogli mizi. Na prvi sta evropski poslanki Romana Tomc in Patricija Šulin spregovorili o črpanju evropskih sredstev in ukrepih za boljšo zaposljivost mladih, na drugi pa sta evropski poslanec in predsednik odbora za zunanjo politiko pri Strokovnem svetu SDS dr. Milan Zver ter nekdanji minister za zunanje zadeve Republike Hrvaške, Dr. Miro Kovač govorila o varnosti in identiteti Evrope v prihodnosti.

Kot že zapisano, je bil 19. kongres SDM tudi volilni. Delegati so za mandatno obdobje 2019 – 2021, izvolili predsednika, člane izvršilnega odbora in nadzorne komisije Slovenske demokratske mladine. Slovensko demokratsko mladino bo tudi prihodnji dve leti vodil Žan Mahnič, novoizvoljeni člani izvršilnega odbora so Simona Purkat, Marcel Palčnik, Janja Celcer, Gregor Slabe, Andrej Hoivik, Zarja Bregant, Nejc Brence, Damjan Muzel, Rok Radovan, Doroteja Hervatin, Matic Slokan, Julija Urbančič, Jaka Jankovec in Janez Peršak ter nadzorne komisije Rok Guček, Matjaž Grabrijan, Klemen Traven, Anže Perčič in Matic Mlakar.