SDM nad stanovanjsko problematiko mladih

SDM nad stanovanjsko problematiko mladih

SDM nad stanovanjsko problematiko mladih

Stanovanjska problematika je dandanes predvsem pri mlajši populaciji še kako pereča tema. Slovenija sodi med države, v katerih mladi najdlje ostajajo pri starših. Po podatkih Eurofounda je v letu 2011 kar 85 % mladih živelo pri starših, danes pa se ta visok odstotek ni bistveno spremenil in znaša okrog 80 %. Prve in najbolj množične selitve se pri mladih začnejo v času študija, ko se mladi iz vse države selijo v univerzitetna mesta, kjer so naseljeni ali v študentskih domovih, ali pa v najemniških sobah, stanovanjih. Večina teh mladih ima po želji samostojnosti in možnosti gradnje uspešne kariere željo po tem, da bi tudi po končanem študiju ostala v večjih mestih. Mladi so v precej veliki meri podvrženi negotovim oblikam zaposlitev med katerimi prevladujejo prekarna dela in zaposlitve za določen čas, ali pa so celo brezposelni in tako v celoti odvisni od socialnih transferov in staršev.  V SDM menimo, da so negotove zaposlitve, brezposelnost in nizke plače med mladimi poglavitni razlogi za stanovanjsko problematiko med mladimi. Velikokrat pride do tega, da ko se mladi v svojih poznih letih mladosti že osamosvojijo, dobijo delo, uredijo najemniško stanovanje, ob izgubi zaposlitve zaradi nezmožnosti plačevanja najemnine in ostalih življenjskih stroškov primorani vrniti k staršem.

Obstaja skupina mladih, ki svojo stanovanjsko problematiko rešuje s pomočjo svojih starejših družinskih članov, dedovanji idr., ampak gre prej za izjeme kot pravilo, tako da se na to skupino, ki je med mladimi, v manjšini ne moremo zanašati.

Ko se mladi odselijo od doma imajo na voljo dve alternativi t.i. stanovanjske osamosvojitve; Lahko stanovanje najamejo, ali pa stanovanje kupijo. Problem najema stanovanja je v visokih najemninah, ki si jih mladi zaradi v povprečju nizkih dohodkov ne morejo privoščiti, prednost pa je v temu, da na dolgi rok na neko določeno stanovanje, lokacijo niso vezani dolgoročno, kar pomeni višjo stopnjo njihove lokacijske mobilnosti, ki pa je v današnjem svetu zelo zaželena. Problem lastniških stanovanj je v temu, da si jih večina mladih praktično ne more privoščiti. Za nakup stanovanja se mora vsak povprečen posameznik, ali bolje rečeno par zakreditirati za kar nekaj let. Pogoj za kredit je poleg določenih prihrankov za soudeležbo pri nakupu stanovanja tudi zaposlitev za nedoločen čas, o kateri pa večina mladih v Sloveniji lahko samo sanja. Že podatek, da je zgolj četrtina stanovanj v katerih bivajo mladi po osamosvojitvi pove svoje.

V Slovenski demokratski mladini se s stanovanjsko problematiko ukvarjamo že kar nekaj časa. Na podlagi tehtne analize stanja smo oblikovali predlog zakona, ki ga je v proceduro vložila Slovenska demokratska stranka in ki pričenja z reševanjem stanovanjske problematike mladih. Menimo, da mora država svoja nezasedena stanovanja, s katerimi ima tudi sama stroške, ponuditi mlajši populaciji, pri čemer pa bi prednost imele mlade družine in mladi posamezniki pod 35 let starosti. Mladi bi prazna državna stanovanja dobila na javnem razpisu v neprofiten najem. Vsi najemniki bi imeli možnost stanovanja tudi odkupiti, pri čemer bi se najemnine po petih letih neprofitnega najema štele v odkupno ceno.  V SDM menimo, da bi se na takšen način spodbudilo reševanje stanovanjske problematike mladih, mladi pa ne bi bili tako zelo odvisni od svojih staršev.

Žal predlog s strani poslancev ne bo dobil podpore, saj so se PROTI našemu predlogu opredelili v SMC, SD, DeSUS in Levici.

 

 

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone