Diskriminacija študentov, ki študirajo v Sloveniji?

Diskriminacija študentov, ki študirajo v Sloveniji?

Diskriminacija študentov, ki študirajo v Sloveniji?

V nadaljevanju objavljamo pisno poslansko vprašanje poslanca in predsednika SDM Žana Mahniča, naslovljenega na ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca:

Spoštovani minister!

Pred kratkim je Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju objavilo razpis za opravljanje študijske prakse od aprila 2015 do sredine julija 2015.

V razpisu so napisali, da se lahko na razpis prijavijo le slovenski študenti, ki so na študijski izmenjavi v Bruslju oz. da študirajo na eni od belgijskih univerz. Praksa se opravlja volontersko, stroške nastanitve in potne stroške prihoda in odhoda v Bruselj pa si morajo izbrani kandidati kriti sami. Prav tako si morajo izbrani kandidati sami urediti zdravstveno zavarovanje in to s potrdilom dokazati slovenskemu predstavništvu.

Name, kot na poslanca DZ RS, se je obrnila slovenska študentka, ki je želela opravljati pripravništvo, vendar so jo v odgovoru s predstavništva zavrnili, češ, da študira v Sloveniji in ne v Belgiji. Študentki odgovor slovenskega predstavništva ni bil povsem jasen, zato je ponovno podala prijavo za opravljanje študijske prakse.

Po mojem mnenju je absurdno, da slovensko predstavništvo v razpisu napiše, da le – ta velja le za tiste slovenske študente, ki študirajo v Belgiji, hkrati pa še dodajo, da si morajo stroške prihoda in odhoda z Bruslja ter stroške tamkajšnje nastanitve študentje kriti sami.

V odgovoru, ki ga je študentka prejela po drugi objavi, pa so ji s predstavništva odgovorili sledeče: »Žal vas moram obvestiti, da smo danes prejeli navodilo Ministrstva za zunanje zadeve, da je opravljanje stažiranja začasno ukinjeno, dokler ne bo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo ustrezne zakonodaje na tem področju.”.

Zato vas sprašujem sledeče:

1. Kako argumentirate navedbe in zgoraj omenjena dejstva, da v tovrstnem primeru ne gre za diskriminacijo slovenskih študentov, ki študirajo v Sloveniji, in se zaradi tega ne morejo prijaviti na razpis pri Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU v Bruslju?

2. Kako je lahko pogoj za prijavo ta, da si študent sam krije nastanitev in potne stroške v Bruselj in nazaj, če je obenem pogoj tudi ta, da študent študira v Belgiji, kar dejansko pomeni, da je študent že tam?

3. Kakšno je bilo navodilo Ministrstva za zunanje zadeve glede ukinitve stažiranja in na podlagi katere odločbe oz. dejstev s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ste se odločili, da ga začasno ukinete?

 

 

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone