ŠOS – Javen ali zaseben?

ŠOS – Javen ali zaseben?

ŠOS – Javen ali zaseben?

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je 28. februarja 2016 samega sebe razglasila za t. i. pravno osebo sui generis. Predsednik študentskega zbora ŠOUL Tilen Gorenšek je odločitev ŠOUL-a komentiral z besedami: »Letos, ko smo usklajevali akte in pravilnike, smo videli, da smo v nasprotju s študentsko ustavo, ker tega nimamo zapisano«. Gre se za ustavo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) v kateri je zapisano, da je ŠOS z entitetami pravna oseba zasebnega prava.

Če ste mislili, da gre za povsem svežo zgodbo, se zelo motite. Spori glede tega ali so študentske organizacije pravne osebe javnega ali zasebnega prava se vlečejo že dalj časa, o temu pa so odločala celo sodišča in drugi organi. Glavna posebnost statusa pravne osebe javnega prava, ki študentskim botrom definitivno ne diši, je dejstvo, da bi bile študentske organizacije pod pristojnostjo Računskega sodišča in ne zgolj notranjih kontrol.

Večina vas najbrž meni, da so najbolj avtonomne organizacije univerze ali inštituti, ampak se motite. Najbolj avtonomna organizacija v Sloveniji je brez dvoma ŠOS s svojimi članicami.

Na letni ravni te organizacije skupaj dobijo med 10 in 15 milijoni evrov. Nekdanji predsednik ŠOUL Marko Hozjan je leta 2011 izjavil, da lahko študentske organizacije denar porabijo po mili volji. To jim omogočata status pravne osebe zasebnega prava in nedelujoč notranji nadzor. V prenesenem jeziku to pomeni, da lahko nek visoki funkcionar študentske organizacije da milijon evrov tretji osebi tako rekoč brez pravnih posledic. Posledice za tega funkcionarja bi bile v primeru, ko bi notranje kontrole delovale in bi tega funkcionarja nato tožili na sodišču, a kaj ko je sam takratni predsednik ŠOUL Marko Hozjan povedal, da notranje kontrole ne delujejo kot bi morale.

Poglejmo še dve za nas študente zelo pomembni dejstvi:

  • Članstvo v študentski organizaciji je obvezno in
  • Obvezno je plačati 3,8 % od študentskega dela ŠOS-u.

Torej, če študentske organizacije niso pravne osebe javnega prava, zakaj bi morali pod nujno njim plačevati dajatve in zakaj bi morali biti njihovi člani? Zakaj se ne bi smeli ob vpisu na univerzo sami odločiti ali bomo člani študentske organizacije ali ne?

Osebno sem član kar nekaj organizacij, od tega tudi SDS, pa me ni noben silil, da sem se včlanil! SDS za moje članstvo plačujem članarino zato, ker verjamem, da je to najboljša pot za normalno in svetlo prihodnost. Na drugi strani pa, ko delam preko študentskega servisa, me nihče ne vpraša ali želim plačati ŠOS kakšno dajatev, ampak oni kar vzamejo. O porabi in delovanju študentskih organizacij raje ne bi, ker bi lahko napisal cel roman, so pa mediji že velikokrat poročali glede tega.

Zakaj se denar, ki ga tako rekoč  monopolno poberejo študentske organizacije od študentskega dela ne steče v proračun Urada za mladino in potem med vse mladinske organizacije pod enakimi pogoji? Ja, verjetno je lažje samo čakati, da študentje delamo za lastno preživetje, njim pa denar priteka brez tega, da bi morali tekmovati na kakšnem javnem razpisu. Če bi SDM vsak mesec prejel milijon evrov, brez skrbi o lastni sposobnosti, projektih, konkurenčnosti, ki jo mora za borih nekaj tisoč evrov vsako leto dokazovati na razpisih, bi definitivno delal stvari od katerih bi imeli koristi vsi mladi in ne stvari kot so nakupi nepremičnin, jadrnice in plačevanje raznih svetovalcev.

Če se vrnemo k problematiki glede pravne ureditve študentskih organizacij, niti nimamo veliko za razmišljati, saj so namesto nas nekaj let nazaj razmišljali že drugi. Pred leti je Upravno sodišče odločilo, da so študentske organizacije pravne osebe javnega prava, nato pa je temu prikimalo celo Vrhovno sodišče. Očitno nekaterim odločitev sodišč ni potrebno spoštovati!

Očitno so se študentski funkcionarji zanesli na rek »Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve«. No kot smo opazili, so študentski funkcionarji s pravno ureditvijo pravne osebe zasebnega prava, kljub drugačnim ugotovitvam pravnega sistema, nehali jamrati, našli rešitev, o tem, ali so pravi Slovenci pa razmislite sami.

Matej Bečaj

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si

 

 

 

 

 

 

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone