Svet Slovenske demokratske mladine sprejel resolucijo v podporo Uberju

Svet Slovenske demokratske mladine sprejel resolucijo v podporo Uberju

Svet Slovenske demokratske mladine sprejel resolucijo v podporo Uberju

Svet Slovenske demokratske mladine se je v soboto, 15. oktobra 2016 sestal na svoji redni seji v Gorenju nad Zrečami. Po opravljeni argumentirani razpravi so delegati soglasno sprejeli resolucijo, s katero Slovenska demokratska mladina pozdravlja princip sodelovalne ekonomije in prihod podjetja Uber v Slovenijo.

Besedilo resolucije v celoti objavljamo v nadaljevanju:

Resolucija Slovenske demokratske mladine v podporo sodelovalni ekonomiji in Uberju

V Slovenski demokratski mladini pozdravljamo sodelovalno ekonomijo in prihod Uberja v Slovenijo. Uber je start up podjetje, ki s pomočjo mobilne aplikacije poveže iskalce prevoza s ponudniki prevoza.

Prepričani smo, da mora politika stopiti v korak s časom. Sodelovalna ekonomija, ki so jo omogočile moderne spletne tehnologije, spreminja običajne poslovne modele. Prav to pa v določenih interesnih združenjih vzbuja veliko nejevolje. Revolucionarni poslovni model namreč omogoča uporabo zasebne lastnine (stanovanje, avtomobil, obleka) v komercialne namene. Transakcije katalizirajo spletne platforme, na katerih se lahko ponudniki in odjemalci prosto srečujejo.

Prav te spletne tehnologije so omogočile, da v tem trenutku največji ponudnik nočitev na svetu nima v lasti niti ene nepremičnine (AirBnB), največja medijska družba ne ustvarja medijskih vsebin (Facebook), največji prodajalec nima v lasti niti ene trgovine (AliBaba) in največja taksi služba nima v lasti niti enega avtomobila (Uber).

Prav Uber, ki po svetu buri duhove – ponekod je prišlo celo do nasilnih protestov – je pred časom napovedal svoj prihod v Slovenijo. Prihod družbe v Slovenijo v SDM pozdravljamo, hkrati pa pozivamo vlado – s katero je Uber podpisal pismo o nameri – da prihod dotične družbe olajša. To lahko stori tako, da v veliki meri omeji pretirano regulacijsko breme, ki so mu podvržena podjetja v Sloveniji.

V Slovenski demokratski mladini namreč menimo, da je naloga države, da vzpodbuja inovacije in svobodno podjetniško pobudo ter lajša prihod inovativnih poslovnih modelov in ne da s tovrstnimi podjetji podpisuje »mednarodne sporazume«, katerih resnični namen je omejevanje delovanja podjetja. Ob tem najverjetneje pozablja, da celoten poslovni model teh podjetij temelji na izogibanju tako ali tako nesmiselnih omejitev in regulacij. Uber in njemu podobna podjetja v svoji originalni zasnovi omogočajo možnost dodatnega zaslužka, imajo velik okoljski potencial, saj zmanjšujejo obremenitev okolja, predvsem pa so cenovno ugodni, kar pa prispeva k večjemu razpoložljivemu dohodku potrošnikov.

Vlado tudi pozivamo, da ob tem resno pretehta smiselnost številnih regulacij taksi družb. Taksisti morajo namreč pred začetkom opravljanja dejavnosti zaprositi za minimalno eno licenco, v največ primerih pa kar za dve. Prvo namreč izdata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica, drugo pa izda občina, v kateri želi taksist opravljati svojo dejavnost. Med drugim je reguliran tudi svetlobni znak »taksi«, pri čemer so predpisani velikost, napis in barva svetlobnega znaka. V kolikor se bo na prihajajoče podjetje zvrnilo celotno regulacijsko breme Republike Slovenije,  Uber ne bo več Uber, temveč samo še eno taksi podjetje več.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone