Tisti, ki iščejo rešitve, očitno ne živijo v isti državi

Tisti, ki iščejo rešitve, očitno ne živijo v isti državi

Tisti, ki iščejo rešitve, očitno ne živijo v isti državi

V soboto, 27. februarja, bo na Kotnikovi ulici v Ljubljani potekal protestni shod proti migrantskemu centru, v katerega so v preteklem tednu namestili prve begunce. Po besedah predstavnikov vlade je to le ena izmed lokacij, na katere bo Slovenija namestila iskalce azila, ki so v našo državo prišli preko migrantskih tokov. Slovenija naj bi imela za namestitev migrantov trenutno na voljo 8145 prostih mest v sprejemnih in namestitvenih centrih. Trenutno so migranti že nastanjeni v Ljubljani, na Vrhniki, v Šentilju, Lendavi in tako dalje. Načrtovana je tudi naselitev v Kranju, po načrtih vlade pa še kje drugje.

Odziv ljudi na nameravane naselitve je buren. Protesti so že potekali v Logatcu, Kranju… Seveda, saj so nastanitveni centri ponekod v bližini vrtcev, osnovnih in srednjih šol, mediji pa že poročajo o pobegih. Enega naj bi našli celo v otroškem vrtcu. Danes poročajo o večernih izgredih pred enim izmed priljubljenih ljubljanskih lokalov, kjer naj bi skupina pijanih migrantov grozila celo z nožem. V tem lokalu se redno zadržuje večje število mladih. Kako lahko torej verjamemo, da je situacija pod kontrolo in da ljudje nismo v nevarnosti?

Ljudje, ki so prepotovali tisoče kilometrov in bili nastanjeni v Sloveniji, zagotovo s samo situacijo niso zadovoljni in prej ali slej bodo to svoje zadovoljstvo na nek način tudi izrazili. V kolikor bo to potekalo na miren način, so do tega seveda upravičeni, problem pa nastane, ko bodo nezadovoljstvo izkazovali tako, kot ponekod po Nemčiji, v Avstriji ter v nekaterih severnih državah. Še večji problem bodo za Slovenijo pomenili ljudje, ki se bodo v našo državo primorani vrniti iz Nemčije in Avstrije.

Brezpomensko je razpravljati o tem, kaj bo in kaj se načrtuje. Tisti, ki pri nas ne jamrajo in iščejo rešitve, očitno ne živijo v isti državi kot jaz – vsaj njihove izjave kažejo na to. Situacija je, kakršna je. Kot mlado dekle, ki živi v prestolnici, se enostavno ne počutim več varno. Moja država, ki naj bi mi s svojimi aparati zagotovila varno bivanje, pa se s tem očitno ne obremenjuje preveč. Glavno, da so varno nastanjeni tisti, ki so v našo državo šele prispeli.

Andreja Pintar

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi stališče Slovenske demokratske mladine ali uredništva portala sdm.si

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone