Umetnost in sposobnost treninga

Umetnost in sposobnost treninga

Umetnost in sposobnost treninga

UMETNOST IN SPOSOBNOST TRENINGA: IZBOLJŠANJE PROFESIONALNIH IN POLITIČNIH TRENERSKIH PROGRAMOV

Demokracija je v današnjem političnem prostoru v veliki večini držav navidezno implementirana, vendar se v praksi še vedno pojavljajo ostanki prejšnjih političnih sistemov. Za doseganje hitrejše tranzicije na mednarodni ravni obstajajo organizacije, ki pomagajo k razcvetu demokracije v polnem pomenu besede. Ene izmed pomembnih organizacij na tem področju je organizacija International Republican Institute (IRI), ki  podpira razvoj večstrankarskih političnih sistemov. Ti sistemi oblikujejo, razpravljajo in implementirajo politiko, ki izboljšuje kakovost življenja državljanov. IRI spodbuja demokracijo, kjer je odsotna ter ji pomaga postati bolj učinkovita in deli najboljše prakse, kjer je demokracija uspešna. Uspešnost dela IRI, se kaže na različnih področjih:

 • Med političnimi strankami so razvili sposobnost, da prepoznajo in razumejo vprašanja, ki se dotikajo državljanov, razvijajo alternativno politiko, vodijo efektivne kampanje in mobilizirajo volivce ter se osredotočajo na dolgoročnost zdravja internih strankarskih institucij.
 • Med vladami krepijo sposobnost izvoljenih voditeljev, da komunicirajo s političnimi predlogi in vključujejo javni vložek v politiko in odločanje, kot tudi upravljanje kompleksnega procesa zagotavljanja učinkovitega demokratičnega upravljanja.
 • Med organizacijami civilne družbe izboljšujejo sposobnosti, torej, da se zavzemajo za interese pomembnih družbenih skupin, na način, da ostajajo kredibilni med volilnimi cikli.

group_photo[1]

Prav tako tesno sodelujejo s partnerji v demokratičnih državah Evrope in v institucijah Evropske unije za izgradnjo podpore in sodelovanje pri prizadevanjih za demokracijo po svetu. S tem namenom IRI organizira različne seminarje, kjer usposablja stranke in njihove člane za učinkovit razvoj demokratičnih predpostavk. Za to je med 13. in 16. februarjem 2015 v Bukarešti v Romuniji  potekal izobraževalni seminar z naslovom »The Art and Skill of Training III: Improving the Professionalism of Political Training Programs«. Organizicijo seminarja je IRI izvedel  v sodelovanju z Institute for Popular Studies (ISP).

Uvodno besedo sta imela g. Peter Učeň, Senior Program Officer IRI ter g. Razvan Orasanu, direktor ISP. Po uvodnih besedah je sledil prvi del predavanja z naslovom Umetnost efektivnega treninga, ki ga je izvedel g. Bálint Porcsalmi (trener in svetovalec v Romuniji). Glavne tematike prvega dela so vsebovale:

 • Kaj je trening?
 • Proces učenja.
 • Uravnavanje drugačnih tipov učenja.
 • Potrebne lastnosti učinkovitega trenerja.
 • Kako se pripraviti na učinkovit trening.
 • Misija trenerja.
 • Kako izbrati dobrega trenerja za občinstvo.
 • Oblikovanjeučinkovitega treninga.
 • Izbira tematike.
 • Izbiraudeležencev.
 • Tehnične inlogističnetežave.
 • Načini uporabe in oblikovanja Powerpointa.
 • Umetnost in tehnike obvladovanja pozornosti občinstva.
 • Managing težkih situacij in obvladovanje provokatorjev.

V nedeljo je seminar vodil g. Oliver Ubeda, ki je predstavil vrste interakcij z občinstvom in ključe do uspeha. Svoje izkušnje je predstavil tudi iz kampanje predsedniških volitev v Franciji, kjer je vodil zmagovalno kampanjo g. Sarkozyja. Seminar se je zaključil z igro vlog, kjer smo svoje teoretsko znanje tudi praktično preizkusili.

Seminar nam je postregel z novimi pogledi na učinkovito prezentacijo in ponudil širok spekter novih oblik posredovanja informacij, ki so v današnji družbi, kjer prevladuje ogromna količina le – teh, bistvenega pomena. V nadaljevanju predstavljam nekaj nasvetov za uspešno predstavitev:

 1. Pripravite se pravočasno in temeljito.
 2. Raziščite vašo publiko.
 3. Določite vaš cilj.
 4. Vedno upoštevajte časovno omejitev.
 5. Sestavite konstrukcijo vaše predstavitve.
 6. Uporabljajte vizualne pripomočke.
 7. Poskrbite za ustrezno ozvočenje in svetlobo.
 8. Zapomnite si vsebino.
 9. Vadite!
 10. Pripovedujte zgodbice in lastne izkušnje.
 11. Bodite interaktivni in postavljajte vprašanja.
 12. Uporabite humor.
 13. Powerpoint prosojnice – kreativnost.
 14. Uporabljajte odmore.
 15. V zaključku uporabite diskusijo.

Dobra zamisel nič ne pomeni, če je ne znamo predstaviti na način, da bo zanimiva tudi za poslušalce oziroma tiste, katerim je namenjena. Tu nam je lahko v veliko pomoč Microsoftov predstavitveni program PowerPoint, vendar le, če vemo, kako pravilno pripraviti predstavitev, sicer bomo z njo dosegli ravno nasproten učinek. Elemente dobre predstavitve lahko uporabljamo na različnih področjih in jih seveda apliciramo glede na publiko in tematiko. Veliko uspeha vam želim!

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone