V čigavem interesu deluje ŠOU?

V čigavem interesu deluje ŠOU?

V čigavem interesu deluje ŠOU?

Na nas so se obrnili zgroženi študenti Univerze v Ljubljani, ki se sprašujejo, v čigavem interesu deluje Študentska organizacija, ki ni odločno obsodila nenormalnih izplačil profesorjem na račun varčevanja pri študijskih programih.

Na spletni strani ŠOU v Ljubljani piše: »Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je demokratično organizirana skupnost, ki zastopa pravice in interese študentov Univerze v Ljubljani in samostojnih visokošolskih zavodov, ki so člani ŠOU v Ljubljani, se zavzema za njihovo uresničitev, ter skrbi za kakovosten študij ter pestro in kakovostno študentsko življenje. ŠOU v Ljubljani avtonomno izvaja študentske interesne in obštudijske dejavnosti ter vodi študentsko politiko na področjih izobraževanja, socialnega in ekonomskega položaja študentov ter mednarodnega sodelovanja. Poslanstvo organizacije je na demokratičen način strukturirati stališča do različnih študentskih in družbenih vprašanj.«

Ampak ali je res? Ali res zastopa interese vseh študentov enako v vseh primerih, ali se oglasi le takrat, ko je v ospredju njen »preživetveni« model pridobivanja denarja od že tako obubožanih študentov za financiranje svojih plač, honorarjev, potnih stroškov, vzdrževanje nepremičnin, financiranje raznih (v večini primerov nepotrebnih) projektov, da o nakupu luksuzne jadrnice za več kot 100 tisoč EUR niti ne omenjamo.

Spomnimo se, kako so študentski funkcionarji skočili v zrak ob vladni napovedi t.i. Zakona o »malem delu« ter organizirali proteste, ki so se končali pred hramom demokracije precej klavrno. Takrat je bila ogrožena njihova tovarišijska eksistenca, saj jim je grozilo bistveno znižanje njihovih prihodkov. Torej je bilo zagovarjanje interesov študentov predvsem v njihovem lastnem interesu. Neodobravanje zakona o »Malem delu« je bila sicer poteza na mestu, ne odobravamo pa zlorabe študentov za doseganje svojih sebičnih interesov, kar protesti zaradi ogrožene lastne tovarišijske eksistence prav gotovo so.

Na zadnjem referendumu glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je bila ŠOU v Ljubljani ena izmed organizatorjev referendumske kampanje v podporo zakonu. ŠOU v Ljubljani se je opredelila ZA zakonik, kljub dejstvu, da je bila PROTI zakonu večina študentov. Mnenja nas, večine študentov, ni potrebno upoštevati!? Je mnenje levih političnih botrov, ki so, roko na srce, pravi vodje vseh študentskih organizacij, prevladalo nad mnenjen ljudstva!? Predsednik ŠOU v Ljubljani Rok Likovič, sicer študent Ekonomske fakultete, iz katere prihaja tudi generalna sekretarka ŠOU v Ljubljani Dita Pevec, je s podporo zakonu jasno pokazal, kaj si misli o spoštovanju mnenja nas študentov.

Spomnimo se neverjetnih astronomskih honorarjev nekaterih profesorjev, predvsem tistih iz Fakultete za upravo in Ekonomske fakultete. Šli so v več 100 tisočih, zaradi njih pa je morala z mesta ministrice odstopiti nekdanja dekanja Fakultete za upravo Stanka Setnikar Cankar. Takrat ŠOU ni dala omembe vredne izjave, kaj šele, da bi zahtevala kakšen odstop ali pa organizirala proteste. Seveda s solo akcijami brez vprašanja o mnenju večine to le še potrjujejo.

V zadnjem času so prišle v javnost informacije o neverjetnih in v nekaterih primerih nezakonitih izplačilih t.i. dodatka za stalno pripravljenost, ki so si ga izplačevali nekateri akademiki na Ekonomski fakulteti. Tovrsten dodatek naj bi si izmislil nekdanji dekan Ekonomske fakultete in aktualni finančni minister Dušan Mramor, ki ga je tudi sam skupaj prejel v znesku približno 45 tisoč EUR, po več pozivih pa je dejal, da ga lahko vrne zgolj cca. 3 tisoč EUR, kar ni nič drugega kot norčevanje iz študentov in vseh ostalih davkoplačevalcev, predvsem tistih zaposlenih v javnem sektorju, ki prejemajo dodatek za pripravljenost (v mnogo nižjem znesku) in so do njega zares upravičeni.

Zakaj študentska organizacija, študentski sveti in ostale organizacije, ki naj bi zastopale interese študentov, ne organizirajo protesta na Kardeljevi ploščadi? Mimogrede, protesti na Kardeljevi ploščadi bi bili glede na ekskluzivne honorarje (tudi nezakonite) nekaterih profesorjev več kot primerni. Protest bi bil mnogo bolj dobrodošel in za nas študente koristen kot Kardeljeve igre, ki so bile organizirane na Kardeljevi ploščadi v prejšnjem letu.

Nas in še veliko študentov, s katerimi se družimo, je bilo ob organiziranju takšnih iger kar malo sram, saj smo v demokratični državi in ne v totalitarnem sistemu, kot očitno mislijo nekateri študentski funkcionarji, še bolj pa nas jezi dejstvo, da se na ŠOU zganejo šele takrat, ko je pod vprašajem denar in ne tudi takrat, ko je pod vprašajem naša skupna prihodnost!

Ekonomska fakulteta

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone