Žan Mahnič novi predsednik SDM

Žan Mahnič novi predsednik SDM

Žan Mahnič novi predsednik SDM

IMG_7618

V soboto, 31. januarja 2015, je potekal 16. Kongres Slovenske demokratske mladine.

Na začetku je po himni Republike Slovenije, himni SDS in himni SDM za dobro voljo poskrbel nastop Sama Glavana.

Sledili so pozdravni nagovori. Kot prvi je pozdravil delegate in delegatke še aktualni predsednik SDM Andrej Čuš.

Sledil je nagovor predsednika SDS Janeza Janše, ki se je zahvalil za sodelovanje in opravljeno delo ekipi, ki se na kongresu poslavlja. Novo izvoljeni sestavi SDM je svetoval, da si za cilj postavi povečanje članstva in okrepitev organizacije SDM. Komentiral je tudi aktualno politično dogajanje in izpostavil nedavni sprejem zakona o ukinitvi neplačanih pripravništev ter ga označil za najpomembnejšo odločitev tega mandata. Poudaril je tudi, da kdor voli SDS, ve kaj voli in da naj bomo mladi v SDM glas, ki bo zavaroval prihodnost.

Branko Grims nas je nasmejal z anekdoto, da je bil Krištof Kolumb prvi socialist, saj je odplul v neznano, pristal in bil prepričan, da je nekje, čeprav je bil čisto nekje drugje in njegovo potovanje so na koncu tako ali tako plačali drugi. Alenka Jeraj nam je spregovorila nekaj misli dr. Jožeta Pučnika. Med drugim, da nam želi veliko mladostne zagnanosti, nepopustljivosti in idealizma. Patricija Šulin je s prispodobo povedala, da je prihodnost v naših rokah. Federico Potočnik iz Mlade Slovenije pa se veseli sodelovanja s SDM, čeprav kakšno stvar povemo, mislimo ali naredimo drugače, imamo vendarle skupni cilj.

V nadaljevanju je Andrej Čuš podal poročilo o delu izvršilnega odbora SDM in Primož Rezar poročilo o delu nadzorne komisije SDM. Obe poročili so delegati soglasno potrdili.

Sledila je razrešitev organov SDM in predstavitve kandidatov za organe SDM.

Po volitvah se je Andrej Čuš s spominskimi plaketami zahvalil za trud in sodelovanje vsem članom IO in NK iztekajočega se mandata.

Sledili sta predstavitvi kongresnih resolucij, prva resolucija z naslovom »Mladi podpiramo privatizacijo!« oriše gospodarsko stanje v Sloveniji, ki je posledica vtikanja politike v gospodarstvo in državnega lastništva in poziva slovensko politiko, da nadaljuje s privatizacijo.

Druga resolucija se nanaša na primer Patria. S to resolucijo SDM poziva, da se Janeza Janšo smatra za političnega zapornika, da slovenske oblasti v procesu Patria delujejo transparentno ter politično neodvisno in da se v Sloveniji čim prej sprejme zakon o lustraciji.

V nadaljevanju so bile delegatom predstavljene spremembe Statuta SDM po posameznih členih in na koncu je bil Statut sprejet soglasno nov statut je tudi že objavljen na spletni strani.

Rezultati volitev:

Za člane nadzorne komisije SDM so bili izvoljeni:
Jernej Cigler, Mitja Jelen, Primož Rezan, Maja Urbanc in Iris Žučko.

Za člane izvršilnega odbora SDM so bili izvoljeni:
Maja Bašelj, Domen Magnus Čampa Marinč, Jure Ferjan, Maruša Gorišek, Žiga Korsika, Karmen Kozmus, Janez Jože Olovec, Andreja Pintar, Simona Purkat, Marko Puš, Aleksander Rant, Sara Sotlar, Maja Strnad in Dominik Štrakl.

Za novega predsednika SDM je bil izvoljen Žan Mahnič.

Pred zaključkom kongresa je bila delegatom predstavljena še nova spletna stran SDM.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone