Žan Mahnič: V krizi vrednot se ljudje obračajo nazaj h konzervativnim strankam

Žan Mahnič: V krizi vrednot se ljudje obračajo nazaj h konzervativnim strankam

Žan Mahnič: V krizi vrednot se ljudje obračajo nazaj h konzervativnim strankam

Slovenska demokratska mladina je v soboto, 3. decembra 2016, v Leskovcu pri Krškem s slavnostno prireditvijo obeležila svojo 27. obletnico. Mladi demokrati iz vse Slovenije so napolnili dvorano tamkajšnje osnovne šole.

Zbrane je na začetku pozdravil član Izvršilnega odbora SDM in predsednik SDM odbora Krško Janez Jože Olovec, ki je nosil tudi največji del organizacije samega dogodka. Dejal je, da ga veseli, da so se zbrali mladi, ki jim ni vseeno in niso pasivni opazovalci, ampak so se dejavno vključili v stranko. Spomnil je, da se je na ta dan rodil naš največji pesnik France Prešeren, ki so ga lepote teh krajev zelo prevzele in naj bi ravno na Šrajbarskem turnu, Leskovšem gradu napisal Zdravljico.

Častna predsednica SDM Alenka Jeraj je v svojem nagovoru osvetlila spomin na čas, ko je sama vodila podmladek in nadaljevala, da jih je predsednik Janez Janša vedno podpiral pri mnogih idejah in akcijah, ki so jih izvajali. Dejala je, da je podmladek za stranko zelo pomemben, saj so v podmladku kalili mnogi, ki so danes v aktivni politiki. Vsem je zaželela, da bi stremeli k temu, da bi bili v podmladku pridobivali izkušnje ter znanje in vse tisto, kar potrebujejo za dobro delo v prihodnosti kot politiki na lokalni ravni ali kot poslanci v parlamentu.

Predsednik SDM Žan Mahnič spomnil, da začetki SDM segajo v čas, ko še ni bilo samostojne Republike Slovenije in je bila ideja o ustanovitvi neodvisne politične mladinske organizacije zelo drzna. Po njegovih besedah so bili mladi takrat drzni in njihova izhodišča so bila, da bi vsi državljani živeli v blaginji in blagostanju.

Mahnič je naštel nekaj predlogov, ki jih je podala SDM tako v Državnem zboru kot izven njega, ki bi zagotovili boljše pogoje tako za mlade kot tudi za vse ostale prebivalce naše države. Mahnič je problematiziral odhajanje mladih, predvsem izobraženih v tujino, ker gospodarstvo pod vlado Mira Cerarja stagnira.

Čas, ki je pred nami, prinaša številne spremembe in bo na novo premešal karte, je dejal Mahnič in nadaljeval, da tudi mladi morajo biti jasni in glasni ob tem dogajanju, ko se ljudje v krizi vrednot obračajo nazaj h konzervativnim strankam. »Konzervativci smo tisti, ki imamo prave vrednote, liberalci vrednot sploh nimajo, socialisti pa imajo vrednote popačene« je poudaril Mahnič.

Predsednik SDM je vrednote, ki jih danes potrebujemo, čeprav se morda mladim zdi, da so nekoliko preživele, strnil v tri besede: »mati, domovina, Bog« in dodal, da so te vrednote danes ogrožene. Katoliška vera je po Mahničevih besedah ogrožena s strani islama, domovina oz. država s strani ilegalnih migracij, s strani Rusije, nestabilnega bližnjega Vzhoda in severa Afrike ter družina s strani sprevržene LGBT ideologije, ki ji je bil jasen signal poslan na lanskem referendumu.

Žan Mahnič je izrazil prepričanje, da bodo v podmladku, ko bo to potrebno, znali svoj del odgovornosti prevzeti nase, ko jih bo stranka potrebovala, in v ta namen bodo tudi v prihodnjem letu začeli pripravljati predvolilni program na področju mladih, ki bo vključeval vse že predstavljene rešitve in mnoge nove.

Ob koncu se je predsednik SDM zahvalil vsem, ki delujejo v podmladku in vsem tistim, ki delo podmladka podpirajo.

Čestitke ob 27. obletnici je mladim izrekla tudi evropska poslanka Patricija Šulin. Naštela je nekaj izzivov, s katerimi se sooča Evropska unija in eden pomembnejših je ukvarjanje z mladimi. Orisala je razmere v evropskih državah, ki jih v prihodnosti čakajo volitve in druge pomembne odločitve. Izrazila je željo, da bi na prihodnjih volitvah v Sloveniji, tako na volitvah v državni zbor kot v občinske svete kandidiralo čim več mladih, saj imajo mladi nove ideje, znanja in širši pogled na svet, zato so nepogrešljivi in dodana vrednost na vseh ravneh politike.

Podpredsednica Slovenske demokratske stranke in poslanka Jelka Godec je dejala, da je kot profesorica rada delala s tistimi dijaki, ki so izstopali iz povprečja, ki so mislili s svojo glavo in izrazila prepričanje, da mladi demokrati, zbrani v dvorani, zagotovo izstopajo iz povprečja slovenske mladine.

Poslanka se je vprašala, če je danes kaj drugače, kot je bilo pred 70 ali 25 leti, ko so mladi odhajali v tujino za boljšim življenjem. »Danes smo leta 2016 in v bistvu se zadeve dogajajo enako,« je poudarila in dodala, da doma ostaja povprečje. Izpostavila je primere mladih zdravnikov, ki so razočarani nad koruptivnostjo v slovenskem zdravstvenem sistemu zapustili domovino in dejali, da se ne vrnejo nikoli več, ker ne verjamejo, da bo kdaj uspelo spremeniti stvari na bolje.

»Zato je pomembno, da se mladi vključite v volitve, da pozovete tudi svoje vrstnike, ki so zelo apatični, ker pravijo, da se še do sedaj ni nič spremenilo,« je poudarila Jelka Godec ter odločno dodala, da je treba vztrajati naprej in se boriti tudi proti padanju števila rojstev ter zavračati ideologijo, ki spreminja družino kot vrednoto, ki jo poznamo.

Jelka Godec je ob koncu mladim zaželela, da bi v turbulentnih časih, ki so pred nami, ostali pogumni, da bi na to pot postavili tudi sovrstnike, ki omahujejo in se spopadli z izzivi ter v novem letu s čim večjim obiskom na volitvah obrnili stvari na bolje.

Druženje se je nadaljevalo ob spremljavi skupine M.J.A.V. in ansambla Gala kvintet.

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone