Zasedanje Sveta IYDU v Ljubljani

Zasedanje Sveta IYDU v Ljubljani

Zasedanje Sveta IYDU v Ljubljani

naslovna tekst

V dneh od 26. februarja do 1. marca je Slovenska demokratska mladina v Ljubljani gostila prvi »Board meeting IYDU« (IYDU – International Young Democrat Union), podmladek Mednarodne demokratske zveze. Udeleženci srečanja so prišli iz številnih držav sveta, Albanije, Azerbajdžana, Grčije, Finske, Estonije, Iraka, Italije, Libanona in Nemčije.

Ker smo udeležence sprejeli v glavnem mestu Slovenije, je že prvi dan sledil kratek sprehod po mestnem jedru in obisk mestne hiše. Mednarodne goste je na Mestni občini Ljubljana sprejela podžupanja, odgovorna za mednarodno sodelovanje, Tjaša Ficko. Skupaj s sodelavci iz protokola je predstavila Ljubljano, številne mednarodne projekte, nagrade in priznanja, ki jih je prestolnica Slovenije prejela v zadnjem času. Še posebej se je osredotočila na projekt »Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016«, na katerega so v Mestni občini še posebej ponosni. Druženje je minilo v prijetnem duhu, člani IYDU pa so imeli kar nekaj vprašanj, še posebej v povezavi s priložnostmi za mlade in glavnimi cilji razvoja mesta. Obiska se je udeležila tudi članica komisije za mednarodne odnose in mestna svetnica MOL iz vrst SDM, Maja Urbanc.

Petek so udeleženci Board meetinga IYDU izkoristili tudi za ogled Državnega Zbora Republike Slovenije. Po vodenem ogledu stavbe, kjer so si ogledali obe dvorani parlamenta ter izvedeli več o slovenski zgodovini, sta nas v pisarni poslanske skupine SDS sprejela najmlajša poslanca v parlamentu Žan Mahnič in Andrej Čuš. Poudarila sta pomembnost gostovanja dogodka v Sloveniji, ter močno podprla dialog mladih, predvsem z namenom spodbujanja demokracije tako v Sloveniji kot drugod po svetu. Na novinarski konferenci sta Žan Mahnič ter predsednik IYDU Gerti Bogdani, na kratko predstavila organizacijo IYDU, sam dogodek, ter njegov pomen glede na trenutno družbenopolitično situacijo v Sloveniji, predvsem v pravosodju. Po novinarski konferenci se nam je pridružil evropski poslanec Milan Zver, ter spregovoril na temo svojega dela v Evropskem Parlamentu, stanju mladih v Evropi ter aktualnih političnih dogodkih, tako na nacionalni in evropski, kot tudi na globalni ravni.

Popoldanski del je bil namenjen sodelovanju na okrogli mizi z evropsko poslanko Romano Tomc. Po splošni predstavitvi naše poslanke, ki je vključevalo predstavitev njenega dela v Bruslju in pa aktualnih političnih zadevah, so sledila vprašanja mednarodnih delegatov. Tematika vprašanj se je dotikala iskanja rešitev brezposelnostih mladih, štipendiranja pripravništev in študija v tujini ter socialne podpore. Pogovor je tekel tudi o preverjenih dobrih praksah v tujini in aplikacijo le teh v Sloveniji. Okrogla miza se je zaključila s skupinskim fotografiranjem.

V soboto je potekalo zasedanje Sveta IYDU, kar je bil glavni namen njihovega obiska v Sloveniji. To je  bilo prvo zasedanje odbora po zasedanju Sveta v Lizboni septembra 2014, kjer je bilo izvoljeno novo vodstvo. Člani odbora so diskutirali o prihajajočih zasedanjih odbora, kampanjah, delegati pa so prav tako imeli možnost predstaviti stanje na njihovi nacionalni ravni in sodelovati na zasedanju.

IYDU, katere glavno sporočilo je boj za svobodo in pravice mladih na globalni ravni je sprejela odločitev za nadaljevanje kampanj na temo svobode in nadaljevanje mednarodnih dialogov kot doslej. Naslednji Board meeting bo predvidoma konec marca v Iraku.

Med delegati je bila tudi Savina Dawood, asirska Iračanka, ki je na zasedanju in pred mediji spregovorila o Islamski državi.

Men pomembnejšimi točkami na dnevnem redu odbora je bilo tudi imenovanje nove podpredsednice IYDU, mednarodne sekretarke SDM Tinkare Oblak. Tinkara v vodstvo ni bila izvoljena, vendar imenovana s strani odbora tri mesce po kongresu.

Mednarodni obisk se je zaključil z odhodom gostov po ogledu Ljubljane v nedeljo.

 

Deli z ostalimi na priljubljenem družbenem omrežju
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone