Kontakt: tajnistvo@sdm.si

Obisk SDM v dolini zelenega zlata - Slovenska demokratska mladina

08
Feb

V soboto, 13. oktobra smo člani Slovenske demokratske mladine Savinjsko-šaleške regije skupaj s predsednikom SDM in poslancem Žanom Mahničem obiskali deželo zelenega zlata. Žalec je mnogim znan po slavni fontani piva »Zeleno zlato«. Najprej smo si ogledali Ekomuzej  hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ki je urejen v nekdanji sušilnici hmelja. Naš vodnik nam je predstavil zgodbo o dragoceni grenki roži, ki že od nekdaj krasi Spodnjo Savinjsko dolino. O njeni grenkobi smo se prepričali tudi sami. Vodenje je potekalo v vseh štirih nadstropjih muzeja, kjer nas je spremljal vonj po sveže obranem hmelju. Ogledali smo si zanimiv film iz prejšnjega stoletja ter izvedeli vse o hmelju, hmeljarstvu in pivu.

V Sloveniji se prvi podatki o hmelju pojavijo že v 12. stoletju, začetki sodobnega hmeljarstva v Savinjski dolini pa segajo v drugo polovico 19. stoletja, ko je prvi hmeljski nasad zasadil Janez Hausenbichler. Savinjski golding je tradicionalna slovenska sorta, ki je svetovno poznana po fini hmeljni aromi, ter prijetni in harmonični grenčici.

Slovenija spada danes med večje svetovne pridelovalke hmelja in pridela približno 2-3 % svetovnega pridelka hmelja. Približno 5-10 % doma pridelanega hmelja porabijo domače pivovarne, vso ostalo količino pa izvozijo, predvsem na zahodne trge. Najbolj razširjene sorte hmelja so savinjski golding, aurora in bobek.

Druženje smo zaključili pri Fontani piva, kjer se nam je pridružil predsednik OO SDS Žalec Matjaž Krk, kateremu smo v SDM izrazili podporo kot kandidatu za župana občine Žalec.