Kontakt: tajnistvo@sdm.si

SDM na konferenci YEPP-a v Atenah - Slovenska demokratska mladina

09
Feb

Slovenska demokratska mladina je v domovino demokracije, Atenah, na 12. Kongres podmladkov Evropske ljudske stranke (YEPP), ki je potekal med 1. in 4. novembrom 2018, poslala štiričlansko delegacijo pod vodstvom predsednika Žana Mahniča. Tema tokratnega kongresa je bila »Digitalna (r)evolucija: Evropina dolžnost vodenja«, ki je bila tudi vodilo pri pripravi političnega programa za naslednji dve leti.

Glavni namen kongresa je bila izvolitev novega vodstva, katerega smo z veseljem pozdravili, saj smo izvolili ne samo prvo predsednico YEPP-a, Portugalko Ano Lidio Pereira, vendar je našim zaveznicam iz novih držav članic prvič uspelo pridobiti tretjino vseh vodilnih položajev. V posebno zadovoljstvo nam je tudi, da je na položaju enega od finančnih nadzornikov našo predstavnico Majo Bašelj zamenjala članica slovenskega sestrskega podmladka MSi, Julija Humer.

Ker je srečanje potekalo ravno v duhu priprav na Kongres EPP v Helsinkih, na katerega smo svoje predstavnike poslali tudi YEPP-ovci, nam je bilo v čast in veselje, da sta se nam prišla predstaviti obaspitzenkandidat-a, Manfred Weber in Alexander Stubb. Njuna govora sta bila izvrsten pokazatelj, da bo Evropa pod vodstvom EPP-ja tudi v prihodnjih petih letih v dobrih rokah.

V Atenah smo tudi imeli priložnost spoznati mladi, podjetniški duh Grkinj in Grkov, ki s trdnim delom, nakljub vsem omejitvam, ki jim jih postavlja trenutna vlada, začrtujejo novo razvojno pot države, o kateri nam je govoril tudi predsednik Nove Demokracije, Kyriakos Mitsotakis. Po končanem Kongresu smo se sprehodili do Akropole, kjer smo se osebno prepričali kaj vse lahko naši gostitelji dosežejo in se z novimi energijami napotili domov k izvajanju skupnega, evropskega političnega programa za mlade.