Kontakt: tajnistvo@sdm.si

SDM NA KONGRESU FIDELITASA V BUDIMPEŠTI - Slovenska demokratska mladina

05
Dec

Slovenska demokratska mladina se je med 28. novembrom in 1. decembrom udeležila konference z naslovom ˝30 let v svobodi˝ ter 16. kongresa pred 23. obletnico Fidelitasa, podmladka madžarske vladajoče stranke Fidesz. Dogodka se je udeležila tudi naša delegacija, ki so jo sestavljali Nejc Brence, Gašper Pečar in Matjaž Hostnik.

V petek, 29. novembra 2019, se je v Budimpešti odvijala Mednarodna mladinska konferenca – 30 let v svobodi. V prvem delu konference so govorci spregovorili o Fideszu, poti krščanske demokracije v Evropi, čezatlantskih odnosih ter Natu. Kasneje pa je beseda tekla o zrušitvi komunizma v Evropi, vlogi V4 in prihodnosti generacije mladih, rojene po letu 1989. Na konferenci so zbrane nagovorili visoki tuji gosti, ministri in državni sekretarji v madžarski vladi, konferenco pa so z okroglo mizo zaključili mladi, ki so opisali politično situacijo v državah iz katerih prihajajo ter predstavili svojo vizijo prihodnosti Evropske Unije.

V soboto pa v centu Bálna potekal 16. kongres Fidelitasa, ki je bil hkrati tudi volilni. Zbrane so z motivacijskimi govori nagovorili mednarodni in domači gosti, na čelu z madžarskim zunanjim ministrom Pétrom Szijjártóm, ki je tudi sam vodil Fidelitas med letoma 2005 in 2009. Kongres so zaključili z izvolitvijo novega vodstva. Izvolili so novo predsednico, Boglárko Illés, in veseli nas, da je v pogovoru izrazila željo po krepitvi sodelovanja in že tako dobrih odnosov med podmladkoma.